školska 2017/2018. godina

Dan otvorenih vrata škole 28. april 2015. godine

Svečanom manifestacijom, priredbom i projektnim aktivnostima organizirali smo Dan otvorenih vrata Osnovne škole "Malta". Svečane aktivnosti započele su u učionicama razredne nastave u 17h pri čemu su vrijedne učiteljice prezentovale roditeljima aktivnosti i projekte na kojima su radili u toku ove školske godine. Svečana sala nije bila dovoljno velika da primi mnoštvo roditelja i učenika koji su se odazvali priredbi koja je počela u 17:30h.
Nakon što je hor naše škole, predvođen nastavnikom muzičke kulture Samirom Kušumovićem, pozdravio prisutne himnom škole i prigodnim muzičkim numerama, prisutnim se obratio direktor škole Asmir Hasičić i upoznao sa projektima na kojima se radilo u toku školske godine i koji su većinom realizirani. Poseban osvrt direktor je dao na otvaranje produženog boravka u prostorijama škole. Dan otvrenih vrata istovremeno je bio prilika za roditelje da uđu u prostorije produženog boravka i uvjere se koliko je rada urađeno zajedničkim snagama uposlenika i roditelja u veoma kratkom roku.
Zatim su nas svojim predivnim tačkama oduševili krasni učenici prvih razreda koji su izveli priredbu sa tematikom bajki i na taj način novim prvačićima poželjeli dobrodošlicu. Dan otvorenih vrata uspješno je okončan u 19h ostavivši pod pozitivnim dojmom kako osoblje škole tako roditelje i učenike. 

Učenici OŠ "Malta" na učeničkoj razmjeni u Njemačkoj

Učenici OŠ "Malta" su u pratnji direktora škole Asmira Hasičića boravili u Bonnu u periodu od 18. do 25. aprila 2015. godine kao gosti učenika, roditelja i nastavnog osoblja Marie Kahle Gesamtschule. U toku fenomenalnih sadam dana naši učenici su imali priliku da obiđu muzeje, izložbe, nastavu te sudjeluju u aktivnostima-treninzima medijacije i team buldinga. Također su upoznali i gradonačelnika Bonna a učenički Kunstprojekt (Umjetnički projekt) na temu Our time together popratili su i lokalni mediji u Bonnu. Direktorica Marie Kahle Gesamtschule Sabine Kreutzer i direktor OŠ "Malta" Asmir Hasičić usaglasili su i Protokol o školama-prijateljima, kojim će OŠ "Malta" dobiti prvu školu-prijatelja, i sa kojom će i dalje nastojati da organizira učeničke razmjene, razmjene nastavnika i rad na odgojno-obrazovnim projektima.

 

Svečana priredba povodom Dana grada Sarajeva i stogodišnjice rođenja Branka Ćopića

Da je Šesti april vrlo značajan dan za Sarajevo i sve one koji ga osjećaju svojim gradom, pokazali su i učenici naše škole. U čast tog dana organizirana je priredba, koja je dobila i šire razmjere. Riječ je o obilježavanju stogodišnjice rođenja Branka Ćopića, jednog od najznačajnih bosanskohercegovačkih pisaca.
Spojili smo historiju i književnost. Članovi Historijske sekcije podsjetili su nas na povijest Sarajeva, prikazali grad kroz fotografije i filmove, ističući njegovu dušu kojom prkosi svakom nevremenu. Mula Mustafa Bašeskija je u svom djelu „Sarajevski ljetopis“, davne 1779. godine, rekao: „Sve što se zabilježi ostaje, a sve što se pamti nestaje.“ U njegovanju i očuvanju pisanih riječi posebno mjesto zauzima Branko Ćopić. On je pisac vedrog i optimističnog duha, čiji humor uveseljava svakoga ko pročita neko od njegovih djela: Ježeva kućica, Bolesnik na tri sprata, Ferje, Orlovi rano lete, Bosanski trkači i mnoga druga.

Naše goste dočekao je voditelj, u ulozi spomenutog pisca. Vodio nas je kroz svoja djela, koja su marljivi đaci, spremajući ih prethodno sa svojim nastavnicima, vrijedno izvodili. Hor i Orkestar bili su zaduženi za pjesmu, a članovi literarnih, recitatorskih, kao i dramskih sekcija pokazali su svoje talente.

 


Aktivnosti učeničke razmjene naše škole sa učenicima iz Bonna

U subotu 14. marta učenici i roditelji Osnovne škole "Malta" su dočekali na sarajevskom aerodromu goste iz Njemačke. Ukupno 15 učenika Marie Kahle Gesamtschule iz njemačkog grada Bonna u pratnji direktorice škole Sabine Kreutzer i nastavnice Kirstin Lakeberg bili su gosti naših roditelja i učenika. U periodu od 14. do 21. marta 2015. godine pripremljene su intenzivne aktivnosti, koje će proširiti odgojno-obrazovne horizonte kako naših učenika, tako i učenika iz Njemačke.

Učenici su obišli i istražili u grupnim aktivnostima kulturno-historijsku jezgru grada Sarajeva, Istorijski muzej, crkvu Presvetog Trojstva, crkvu Svetog Preobraženja, Muzej Jevreja i Jevrejsku opštinu gdje je prigodno predavanje održao gospodin Jakob Finci. Učenici su posjetili i Jevrejsko groblje, Njemačku ambasadu gdje im se obratila pomoćnica ambasadora Susanne Mattis, groblje Lav (Mauzolej Gavrila Principa i grob Boška i Admire - sarajevskog Romea i Julije), Sarajevo City centar, Muzej Sarajeva (1878-1918), Brusa bezistan muzej, Muzej stare pravoslavne crkve, Gazi Husrev-begovu džamiju, medresu i biblioteku, Tunel muzej. Organizator razmjene i voditelj projekta ispred OŠ "Malta" bio je direktor škole Asmir Hasičić. Razmjena je finansirana uz pomoć Njemačke ambasade, fondacije Schuler Helfen Leben i roditelja učenika.
Uz intenzivne obilaske i istraživanje grada i njegove bogate prošlosti, našlo se i dosta vrmena da gosti iz Njemače prenesu moderne tehnike i znanja iz medijacije na učenike naše škole.

Održan izborni sastanak za izbor direktora škole

U ponedjeljak 16. februara 2015. godine u terminu od 18 do 20:15h održan je izborni sastanak roditelja i uposlenika škole za izbor direktora JU OŠ "Malta".

Izborni sastanak prošao je u savršenom redu i radnoj atmosferi. Nakon prezentacije kandidata Hasičić Asmira (OŠ Malta) i Muharemović Ibrahima (OŠ Hašim Spahić) roditelji i uposlenici su pristupili tajnom glasanju.

Zahvaljujući ažurnosti i profesionalnosti predsjednice Vijeća roditelja gospođe Nermine Adilović i članova Vijeća roditelja OŠ Malta glasanje roditelja je proteklo u optimalnim uslovima. Izborne komisije obezbjedile su apsolutnu transparentnost u procesu izbora, od staklenih glasačkih kutija, reprezentativnog modela izbornih spiskova i glasačkih listića do diskrecionih linija radi zaštite ličnih podataka i obezbjeđenja tajnosti glasanja. Da je cijeli proces protekao u savršenom redu potvrdila je i gospođa Amela Penava, predsjednica kantonalnog Udruženja Vijeća roditelja osnovnih i srednjih škola, koja je prisustvovala izbornom procesu.

Izborni sastanak uposlenika škole također je protekao u savršenom redu a to su potvrdili i pismenim putem iz Kantonalnog odbora SSOOiO FBiH uz pohvale sindikalnom povjereniku prof. Amsaru Hadžimujiću. Promatrač SSOOiO FBiH na izbornom sastanku uposlenika bio je član Kantonalnog odbora prof. Fahrudin Bičo.

IZBORNI REZULTAT:

Od 766 roditelja sa glasačkog spiska, izborima je pristupilo 363 roditelja (47,39%) što predstavlja odličnu izlaznost za ovu vrstu izbora. Osnovna škola "Malta" se zahvaljuje roditeljima škole što su ozbiljno shvatili svoj značaj i ulogu u izbornom procesu.

Izborna komisija Vijeća roditelja utvrdila je 361 važeći glasački listić i 2 nevažeća glasačka listića.

Glasovi roditelja:

Hasičić Asmir: 316 glasova roditelja (87,05% glasova)

Muharemović Ibrahim: 45 glasova roditelja (12,39% glasova)

Glasovi uposlenika škole:

Od 50 uposlenika škole sa pravom glasa, glasanju je pristupilo 49 (98%). Izborna komisija je utvrdila 48 važećih glasačkih listića i 1 nevažeći glasački listić.

Hasičić Asmir: 38 glasova uposlenika (77,56%)

Muharemović Ibrahim: 10 glasova uposlenika (20,40%)

 Prema Pravilniku o izboru i imenovanju direktora osnovnih škola u Kantonu Sarajevo kandidat Hasičić Asmir je dobio povjerenje roditelja (3 glasa u Školskom odboru) i povjerenje uposlenika škole (2 glasa u Školskom odboru) tj. potrebnu dvotrećinsku većinu za imenovanje direktora škole. Očekuje se uskoro očitovanje Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo (1 glas u Školskom odboru) i općine Novo Sarajevo (1 glas u Školskom odboru) te rješenje Vlade Kantona Sarajevo o imenovanju direktora škole.

 

Kalendar Eksterne mature u školskoj 2013/2014 godini

DATUM  DANAKTIVNOSTNAPOMENA
 06.06.2014.PETAK

Kraj redovne nastave za učenike 
9. razreda osnovne škole 

 

09.06.2014.
13.06.2014.

PONEDJELJAK
PETAK

Sređivanje pedagoške dokumentacije i evidencije: organiziranje popravnih ispita
za učenike 9. razreda koji su imali nedovoljnu ocjenu iz jednog predmeta na kraju nastavne godine

 
16.06.2014.PONEDJELJAK
Polaganje eksterne mature 
17.06.2014.UTORAK
Polaganje eksterne mature 
18.06.2014.SRIJEDA
Polaganje eksterne mature 
19.06.2014.ČETVRTAKObjavljivanje rezultata eksterne mature 

23.06.2014.
27.06.2014. 

PONEDJELJAK
PETAK

Izdavanje dokumentacije učenicima 

19.06.2014.
03.07.2014.

ČETVRTAK
ČETVRTAK

Prvi konkursni rok za upis učenika u prvi razred srednje škole 

04.07.2014.
07.07.2014.

PETAK
PONEDJELJAK

Objavljivanje rezultata prvog konkursnog roka 

09.07.2014.
11.07.2014.

SRIJEDA
PETAK

Drugi konkursni rok za upis učenika u prvi
razred srednje škole

 

12.07.2014.

SUBOTA

Objavljivanje rezultata upisa u prvi razred srednje
škole nakon drugog konkursnog roka